Tipy a rady ako na to si vymyslieť vašu vysnívanú kuchynu!

S plánovaním kuchyne treba začať už pred samotným návrhom rodinného domu alebo bytu. Aj pred renováciou kuchyne sa treba poriadne zamyslieť nad tým, čo vám v starej kuchyni prekážalo, čo bolo dobré a čo treba zmeniť.

Zohľadniť by sme mali aj to, ako často v kuchyni varíme, v akých množstvách, koľko budeme potrebovať miesta v kuchyni na ukladanie potravín, kuchynského riadu a náčinia. Dôležitým bodom je umiestnenie stolovania, respektíve koľko času zvyknú tráviť členovia domácnosti v kuchyni, či ju plánujeme využívať aj na stretnutia s rodinou a priateľmi.

Ergonomické plánovanie

Ak má byť naša nová kuchyňa priestorom, v ktorom budeme radi pracovať, musíme logicky usporiadať chladiace, prípravné, jedálenské, umývacie a odpadové centrum. Praváci by mali v kuchyni postupovať zľava doprava. Ak meníme umiestnenie kuchynskej linky, je potrebné brať do úvahy novú dĺžku rozvodov jednotlivých inštalácií. Kvôli napojeniu na odpad je linku výhodnejšie nechať pri inštalačnej šachte.

Steny a rozvodové siete

Pred montážou kuchynskej linky musíte mať ukončenú povrchovú úpravu dlažby podláh spracovanou cez leveling system, stien za linkou, pripravené prípojky vody, elektriny, a ak je to potrebné aj plynu. Dodatočné zásahy alebo zmeny do rozvodov a sietí už väčšinou nie sú možné, prípadne znamenajú značné komplikácie vo forme prác takého typu, že bude treba si zakúpiť priemyselný vysávač aby sa po nich upratalo .

Zabezpečenie elektriny

Nové rozvody elektriny treba dimenzovať vzhľadom na zamýšľané elektrospotrebiče, napríklad sklokeramické a indukčné varné dosky vyžadujú vyššie napätie a samostatný istič. Pri renovácii objektov sú väčšinou potrebné úpravy, ktoré môže vykonať len odborník. Čo ale dokážeme urobiť sami je namontovať prúdový chránič.

Materiál a povrchové úpravy

Povrch nábytku a zariadení v kuchyni musí byť dobre umývateľný a schopný zvládnuť záťaž, ktorú činnosti pri príprave jedla prinášajú. Pri výbere materiálu na kuchynskú linku si všímame opracovanie hrán nábytku. Je to detail, ktorý dokáže predĺžiť životnosť kuchyne. Kvalitný nábytok nemá lepené hrany. Dôležité je nielen to, ako bude kuchynská linka vyzerať, ale aj to, čo všetko a akým spôsobom do nej môžeme uložiť. Určite máme predstavu, čo bežne skladujeme v kuchyni, koľko máte príborov, riadu, kuchynského náčinia a hrncov. Má vami vybraná kuchynská zostava taký vnútorný úložný systém, ktorý je schopný prehľadne uložiť všetko, čo potrebujete?

Stolovanie v kuchyni

So stolovaním a umiestnením jedálenského kútu súvisí viacero rozhodnutí, ktoré by sme mali zvážiť predtým, ako začneme kupovať stoličky a vyberať stôl. Napríklad, ako často doma jedávame, či zvyčajne používame klasický jedálenský stôl, alebo by nám rovnako dobre poslúžila barová doska.

Najdôležitejšou podmienkou pri umiestňovaní stolovania je priestor. Aký priestor teda môžeme venovať jedálenskému kútu? Od hrany stola budeme potrebovať minimálne 50 cm na stoličku a ďalších 30 cm pri sadaní a vstávaní. Ak chceme, aby ste mali miesto aj na prechádzanie okolo stola, musíme rátať aspoň s 80 až 120 cm. Pri plánovaní jedálenského kúta nezabudnime ani na výnimočné situácie, keď k stolu pozývame hostí. Koľko ľudí by sa k nemu malo štandardne pri takýchto situáciách zmestiť?

Ak musíme počítať s pohostením pre väčšie množstvo hostí a nemáme dostatočný priestor pre veľký stôl, bude najvhodnejším riešením stôl s prídavnými doskami.